"A könyvnek az a jó, ha olvassák"
(Umberto Eco)

Nagy örömmel és némi büszkeséggel adjuk tudtára az érdeklődőknek – a könyvszakma képviselőinek és az olvasóknak –, hogy immár negyedik alkalommal az idén is sor kerül a Debreceni Könyvszemle rendezvénysorozatának megrendezésére. A Debreceni Könyvszemle 2004 őszén jelentkezett először azzal a céllal és nem titkoltan azzal a hagyományteremtő szándékkal, hogy Kelet-Magyarországon nagyszabású könyvkiállítás- és vásár, író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, egyéb kulturális rendezvények keretében népszerűsítse az olvasást. A Debreceni Nyelviskola Kft. szervezésében zajló rendezvénysorozat támogatója a Debreceni Egyetem és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az elmúlt három évben olyan, a kortárs magyar irodalmat reprezentáló szerzők voltak a vendégeink, mint Esterházy Péter, Nádas Péter, Závada Pál, Garaczi László, Kőrösi Zoltán, Buda Ferenc és mások. Kísérő programjaink között szerepeltek irodalmi témájú előadások, beszélgetések (irodalom és politika kapcsolata, A Nagy Könyv), koncertek (megzenésített versek, komolyzene), könyvritkaságokból összeállított kiállítások, filmvetítések. Elindítottuk a Debrecen testvérvárosait bemutató sorozatunkat (tavaly Jyväskylä volt a vendégünk) s ezzel együtt más európai nemzeti kultúrák bemutatását. Az ifjabb nemzedékhez tartozó irodalombarátoknak gyermekműsorral, korosztályos programmal (találkozás a Harry Potter magyar fordítójával), rendhagyó irodalomórával igyekeztünk kedveskedni. 

Az előző évek tapasztalataira támaszkodva az idén is gazdag irodalmi és más kulturális programot kínálunk a nagyközönségnek. A IV. Debreceni Könyvszemle vezérmotívuma az irodalom és a társművészetek kapcsolódása. Ennek jegyében meghívott vendégünk lesz Kass János grafikusművész, helyet adunk színháztudományi konferenciának, előadást kínálunk irodalom és zene, irodalom és építészet, irodalom és film egymásra hatása tárgykörében. A Könyvszemle díszvendége a 2007-ben Alföld-díjjal kitüntetett jeles próza- és drámaíró, Spiró György lesz. Folytatjuk a testvérvárosokat bemutató sorozatunkat (az idén Nagyvárad mutatkozik be), valamint a más népek kultúráját megismertető kezdeményezésünket (ebben az évben a holland kultúra ízeibe kóstolhatnak bele a látogatók). Nem maradnak el a nyelvtanulással kapcsolatos programjaink sem: az idén a szótárak kapják a főszerepet. Nem feledkezünk meg természetesen az ifjabb nemzedékről sem: számukra ismét tartunk rendhagyó irodalomórát.

Reméljük, ezzel a rövid programajánlóval sikerül felkeltenünk a könyvbarátok érdeklődését, és 2007. december 6-8-án találkozunk a Debreceni Egyetem főépületében, a IV. Debreceni Könyvszemle rendezvényein.

A szervezők