AJÁNLÁSOK

"Meggyónni - önmagamnak is - nehéz, hogy a nyomdafesték részegséget okoz, nekem, aki régóta írok." - vallotta be Kosztolányi Dezső a Nyomdafesték című tárcájában.

De nemcsak az író, hanem az olvasó számára is van abban valami bódító, ha a kezébe vesz egy új könyvet. Beszívja az ember a friss papír és a nyomdafesték illatát, gyönyörködik a borító színeiben, ábráiban, képeiben, a nyomtatott szöveg betűtípusában, megtapogatja a könyv gerincét, végigpörgeti a lapjait, elolvassa a fülszöveget. Ha ismeri a szerzőt, végiggondolja, mit is olvasott már tőle, és megtelik várakozással, vajon milyen ez a könyve a korábbiakhoz képest. Ha nem ismeri az írót, kíváncsiság tölti el, ki ez, mi ez, érdemes-e megismerni.

Amikor az ember egy új könyvet kezd el lapozgatni, kicsit úgy érzi magát, mintha egy Dickens-féle szatócsüzletbe csöppent volna: mennyi érdekes, titokzatos dolog! Hogy mindez régimódi lenne? Lehetséges. De vajon múlandó-e az, ha az ember új, ismeretlen világok meghódítására törekszik? Kiveszhet-e az emberből az efféle kíváncsiság? Természetesen nem. És ezért marad meg az olvasás izgalma is: egy könyv egész univerzumot jelent, mely felfedezésre vár.

Könyvkiállítások- és vásárok idején az ember általában előre megszabja magának: csak ezt és ezt a könyvet, csak ilyen és ilyen értékben veszi meg. Hát igen: kicsi a lakás, kevés a hely, sok a kiadás. Aztán az ember persze mégis "elcsábul", és megvesz olyanokat is, amiket eredetileg nem tervezett. Mert akár hogy van is, a könyv mégiscsak jó befektetés...

E gondolatok jegyében kívánok a III. Debreceni Könyvszemle szervezőinek és kiállítóinak sikeres munkát, látogatóinak pedig sok szép, új, érdekes könyvet és kellemes szórakozást!

Kósa Lajos
Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere

 

Van Márai Sándornak egy novellája, A könyv című, amelyben egy idős, sokat olvasott úr új könyvespolcot kap ajándékba a családjától. Rendezgeti sok kötetes kézi könyvtárát, és közben keres egy kis, barna kötetet, amelynek sem a szerzőjét, sem a címét nem tudja. Egy azonban bizonyos: a legkedvesebb, a legtanulságosabb, a legszebb meséjű könyvről van szó. Olyan könyvről, amelyben benne van minden életbölcsesség. Olyanról, amely magába sűríti mindazt, amit az öregúr életében olvasott.

Ilyen könyv természetesen nem létezik, de mindazokból a könyvekből, amelyek a kezünkbe kerültek, virtuálisan "összeáll" ez a bölcsességet hordozó kötet.

E könyv "összeállításában", "megtalálásában" segíthetnek az olyan események, mint az immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Debreceni Könyvszemle.

A kelet-magyarországi régió kulturális központja, Debrecen, és legrangosabb oktatási intézménye, a Debreceni Egyetem örömmel ad helyet egy olyan programsorozatnak, amely az olvasás népszerűsítését, a tudás megszerzését, annak a bizonyos Márai-féle bölcsességnek, a kis barna könyvnek a megtalálását szolgálja.

Dr. Nagy János
rektor