A könyvnek az a jó, ha olvassák... Ha szem nem olvassa, a könyv jeleiből nem lesznek fogalmak, vagyis a könyv néma.

(Umberto Eco)

 

Könyv és olvasója egymásra találásának elősegítése a legfőbb célkitűzése az idén először megrendezésre kerülő Debreceni Könyvszemlének, melyen a magyarországi könyvkiadók a legjobbnak ítélt kiadványaikkal mutatkozhatnak be Debrecenben.

 

Hasonló rendezvény a térségben mindez ideig nem szerveződött, annak ellenére, hogy Debrecen és vonzáskörzete az ország egyik legjelentősebb kulturális központja. A Könyvszemle - mint a Debreceni Őszi Fesztivál nyitóprogramja - a város méltán nevezetessé vált kulturális eseményeinek (kórustalálkozó, jazz-napok, virágkarnevál, nyári egyetem) jelentős folytatása.

 

A Debreceni Könyvszemlének a Debreceni Egyetem impozáns főépülete ad otthont. A Könyvszemle lehetőséget kínál arra, hogy a könyvkiadók bemutassák legújabb kiadványaikat éppúgy, mint a közelmúltban megjelentetett, népszerű köteteiket, legyenek azok szépirodalmi művek, tudományos szakmunkák, ismeretterjesztő írások, tankönyvek, nyelvkönyvek, képzőművészeti albumok vagy audio-vizuális információhordozók. A Debreceni Könyvszemle a magyar irodalmi élet egy-egy jelentős képviselőjének meghívásával, felolvasóesttel, kerekasztal-beszélgetéssel, sajtótájékoztatóval egészíti ki programját.

 

Viszontlátásra a Debreceni Könyvszemlén és a Debreceni Őszi Fesztivál rendezvénysorozatán!