SZERVEZŐ

Debreceni Irodalmi Napok

2008. december 3. - 6.

 

A nagy múltú Debreceni Irodalmi Napokat idén már 37. alkalommal rendezik meg a cívisvárosban, az viszont először fordul elő, hogy a rangos szakmai eseményre a Debreceni Könyvszemlével egy időben kerül sor. A szervezők — az 59 éves Alföld folyóirat, illetve a Debreceni Nyelviskola Kft. — reményei szerint a két rendezvény kölcsönösen erősíteni fogja egymást, s a fellépést elvállaló írók, költők és más művészek impozáns névsora ezt a bizakodást mindenképpen alátámasztja.

A Debreceni Irodalmi Napok ebben az esztendőben a népszerű irodalmat állítja a középpontba. A könnyed témaválasztás egyáltalán nem véletlen, a szervezők ugyanis nemcsak a „műértő”, rendszeresen olvasó, viszonylag szűkebb réteget kívánják szórakoztatni-kiszolgálni a rendezvénnyel, hanem megpróbálnak a szélesebb közönség felé is nyitni.

Ezt a célt szolgálja a népszerű irodalom idei felkarolása is, s így a 37. Debreceni Irodalmi Napokon számos előadást hallgathatnak meg az érdeklődők a krimiről (Bényei Tamástól), a képregényről (Maksa Gyula), a gyermekirodalomról (Tamás Zsuzsa), a szingliregényekről (Séllei Nóra), a naplókról és elektronikus naplókról (Szávai János), valamint a sci-firől (Sárdi Margit), az erotikus írásokról (Turczi István), a szappanoperákról (Zsámboki Mária) és a kabaréról (Tarján Tamás). A főreferátumokat Veres András és Kamarás István tartják, s az előadók természetesen igyekeznek felderíteni az említett műfajoknak a magas irodalomban jelentkező változatait is.

A 2008. december 3-6. között tartandó irodalmi napokon kerül sor — immár sok éves hagyományt követve — az Alföld-díjasok estjére, ahol Aczél Géza, a debreceni folyóirat főszerkesztője adja majd át a díjakat a három kitüntetettnek, és sort kerítenek az Alföld Stúdió legújabb antológiájának bemutatására is.

A tradíciókat követve természetesen idén is lesz vendég folyóirata a rendezvénynek, ebben az esztendőben a szervezők választása a 2000 című irodalmi és társadalmi havi lapra esett, amely jövőre ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Folytatódik a Kettétört életpályák című sorozat is, melynek keretében korán elhunyt, ezért a pályájukat-sorsukat beteljesíteni nem tudó művészekre emlékeznek az író- és költőtársak, irodalmárok, hozzátartozók és egyéb tisztelők — ebben az esztendőben Csengey Dénesre.